shadou


Jak opravovat důlky bez poškození laku

05.10.2008 20:08

Sady nástrojů - zejména speciálních vytlačovacích a rovnacích pák či háků - se používají pro opravy malých promáčknutí karosérie bez poškození laku. Typickým příkladem takových poškození jsou třeba menší deformace po úderech krup, při parkování, při transportu vozidel apod. Pomocí uvedených nástrojů se vytlačují prohlubně v plechu tlakem z vnitřní strany. Začíná se nejčastěji z vnějšího kraje postupně směrem ke středu. Zaučený mechanik/klempíř dokáže dokonale odstranit důlky do průměru zhruba 35 mm a hloubky 0,5 mm. Zkušení specialisté s tímto nářadím si poradí i s prohlubněmi o něco většími. Jako hranice se bere hloubka cca 1,5 mm.,větší a hlubší jsou opraveny na cca. 90%  Takto se opravují drobné deformace i v automobilkách při výrobě nových vozidel.  
K nezbytnému vybavení patří ještě lampa . Odleskem jejího svitu se zvýrazní deformace a zároveň to napomáhá při jejich odstraňování tak, aby vizuálně nebyly původní promáčkliny po realizaci postupu vyrovnání vůbec zaregistrovatelné. V určitých případech postačí i menší lampička s magnetickým uchycením a napájením z baterie 12 V.
Světlo které použijeme při opravě musí utvářet odlesk v pruzích

Tam kde tlačíte nástrojem se světlo zúží

Stejně jako na obrázku červeného auta,pokud se vám podaří udělat hrbolek tak ho zatlučete dřevěným nebo plastovým kolíčkem spět

Veškeré nástroje koupíte za bratru 100 000kč nebo uděláte z tvrzené nebo ještě lépe pružinové tyčoviny.

DOPORUČUJI NEJPRVE OSKOUŠET NA JIŽ NEPOTŘEBNÉM DÍLE ! není to tak jednoduché. Věřte mi –znám to 

 

—————

Zpět